Sunday, November 7, 2010

Reminiscing

Salam

Beberapa hari yang lepas, baca blog Cik Lina
Tadi, baca blog Cik Marinata

The first blog belongs to someone that will graduate in the near future (I guess[?])
The second blog belongs to someone that just graduated three months ago
Both have entries that are in reminiscent mode (or is it reminiscing?)
Anyway, now I am, too, in reminiscent mode

Masa mula2 masuk U, tiga tahun rasa macam lama
Masa mula2 masuk U, rasa terseksa tercampak sorang2 kat situ
Masa mula2 masuk U, terbayang kena harungi 3 tahun yang bosan
Masa mula2 masuk U, rasa nak lari je dari situ

Tapi,...


Bila dah abes U, tiga tahun tu sangat sekejap
Bila dah abes U, rasa bersyukur dapat mereka2 sebagai kawan
Bila dah abes U, terkenang macam2 pengalaman yang dialami
Bila dah abes U, rasa taknak keluar dari situ

Tiga tahun mungkin singkat tempohnya
Tapi banyak aku belajar dalam tiga tahun tu
Mungkin tak cukup untuk harungi hidup
Tapi cukup untuk aku kenang sampai aku tua (kalau aku tak kena Alzheimer)
Aku belajar untuk terima hakikat yang kadang2 kawan boleh jadi musuh dalam selimut
Aku belajar yang real heartbreak tu memang sakit
Aku belajar untuk jadi ignorant kat kata2 orang (ignorance is bliss!)
Aku belajar hakikat bahawa walaupun hidup ini memang tak adil, tapi Allah sentiasa adil
Dan macam2 lagi aku dapat

Tapi yang memang aku takkan lupa adalah pengalaman dengan kawan
Entah bila lagi aku dapat lepak sampai pukul 3-4 pagi kat mapley
Entah bila lagi aku dapat baling kawan dalam Jerlun
Entah bila lagi dapat tuang tepung kat member
Entah bila lagi dapat guna paip dan baldi makcik cleaner tengah2 malam buta untuk prank member
Entah bila lagi dapat rasa tak tido 2-3 malam nak siapkan assignment
Entah bila lagi dapat bersesak 10 orang dalam satu keter Myvi
Entah bila lagi dapat gi sahur kat mapley 14
Entah bila lagi dapat rasa belajar kat BBG (bilik study kat kolej)
Entah bila lagi....

Kawan2 paling rapat: coursemate yang satu kolej
Kawan2 rapat: mereka2 di kolej
Kawan2 yang lain yang menyumbang kepada pengalaman aku di Universiti itu
(seperti coursemate yang bukan satu kolej, dan mereka yang lain)
I'm not gonna say any names
You know who you are to me
I'm forever grateful to God,
because He gave you guys to me
Even the one that give the bad memories

Nak patah balik ke tahun 2007 boleh tak?

6 comments:

cow bebe said...

rs2 nye 5 thn tu lame ke sekejap

Anonymous said...

i feel u nabilah..sobsss..working is too boring, rasa nak kawen cpt sbb balik rumah tak sama mcm balik kolej,

p/s : eniq here, hehe

dot3 malas sign in said...

cow bebe:
ble dh abes nnti rse sekejap la..

anon a.k.a eniq:
kan?
aku yg x keje ni pn rse mcm ni, apatah lagi korang yg dh keje..huhu
ko kawen r cpt2 :P

cerimanis said...

entry nie buat emy sedey
sob2!!!
nak2 dgan keadaan skang nie~~
malas nk keje!!!!

millow said...

gosh!
betul2 tepat di hati!
tiba2 sedih!
okie memang sedih!
rindu zaman itu!
malas nak keje jugak!
RINDU!!!!!

DoT dOt DoT said...

cerimanis:
jgn sedih2
tak keje x dpt duit..huhu
so, rajin la anda bekerja ye

millow:
ni pun sme, jgn mls keje
nk kawen nnti sape nk tanggung? =P
neway, zaman tu mmg best kan?