Tuesday, October 27, 2009

[EDITED] apa yang aku jumpa hari ni

Tadi aku browse internet atau dengan spesifiknya tadi aku blogwalking (pegi dari satu blog ke blog yang lain)
Ye, aku tau aku patut study sekarang =P
Neway, aku terjumpa satu blog ni dan aku tertarik dengan satu entry dia "kenapa kita tak boleh boikot Israel? sebab memang TAK BOLEH".

Dia tak tulis apa2 pun, dia cuma letak satu klip youtube. Klip tu adalah klip di bawah.


(harap2 klip ni berfungsi...tak pernah embed video sebelum ni...huhu)


Korang maybe ada masalah nak faham sebab dia cakap agak laju. Tapi yang penting, cara penyampaian klip ni adalah sangat sinis. .
Aku taktau pembuat video ni bangsa atau agama apa. Mungkin juga dia sebenarnya Yahudi. Wallahualam.
Tapi, aku rasa mesej dia betul. Kita memang bergantung kepada diorang tanpa kita sedari.
Kat dalam tu dia hanya tunjuk pasal teknologi, belum lagi barang2 seharian yang bagi kita benda biasa je.
Lepas korang tengok, korang fikirlah.


p/s: aku bukan menyokong Israel atau sebagainya tapi memang sejak zaman Rasulullah lagi umat Islam bergantung kepada teknologi dan kepandaian kaum Yahudi cuma bezanya kaum Yahudi zaman tu bukan macam kaum Yahudi sekarang

4 comments:

-yen- said...

byknye xley guna...huh...
do no nie la..
do not tu la...

dot3 malas sign in said...

ahahaha, itu la...mmg byk teknologi diorang yg empunya....

-m3- said...

menarik2, ape ye contoh brg2 zaman rasulullah dulu yg drpd mrk?

DoT dOt DoT said...

alahai, x boleh nak bagi contoh la, x ingat...huhu...artikel tu dibaca kat suratkhabar (utusan/berita harian/metro).....artikel tu beberapa bulan yang lepas, masa baru nak strt boikot...sem lepas dgn spesifiknya....aku mmg mcm ni, baca ps2 lupa kat mne aku baca...huhu...tp yg pasti orang agama gak la yg ckp gitu....